IKLAN TAJAAN

September 22, 2010

HADIS-HADIS NABI MUHAMMAD S.A.W

Wahai para pembaca blog saya yang dihormati sekalian,sesungguhnya umat kita umat islam kini dalam kerosakan yang serius,oleh sebab itu kita sebagai umat islam kita kembali kepada amalan-amalan sunnah dan ajaran islam yang sebenar yang dibawa oleh nabi kita Rasulullah S.A.W,jadi penulis akan menulis beberapa petikan hadis yang di riwayatkan oleh para perawi hadis:
  1. Dari Umar r.a meriwayatkan bahawa baginda Rasulullah s.a.w bersabda:Islam ialah bersaksi bahawasanya tiada tuhan yang layak disembah melainkan Allah.s.w.t dan bersaksi bahawasanya Muhammad itu pesuruh Allah,mendirikan sembahyang,membayar zakat,berpuasa di bulan Ramadhan dan mengerjakan haji di Baitullah bagi mereka yang berkemampuan.
  2. Dari Fudhalah ibn Ubaid r.a meriwayatkan bahawa Rasulullah s.a.w bersabda:Seorang mujahid itu ialah orang yang berjihad keatas dirinya sendiri iatu berjihad daripada nafsu yang bertentangan(dengan agama).
  3. Dari Jabir bin Abdullah r.a meriwayatkan bahawa baginda Rasulullah s.a.w bersabda:Kunci syurga ialah sembahyang dan kunci sembahyang ialah wudhuk.

Tiada ulasan: