IKLAN TAJAAN

April 12, 2012

BIDAAH…

Assalamualaikum wbt,

Dalam banyak-banyak perkara yang kita buat setiap hari tidak kira dimana-mana sahaja termasuk ibadah dan amal jariah kita, namun kita kena berhati-hati kerana apa yang kita buat kadang-kadang mengandungi beberapa perkara yang tidak sepatutnya dibuat dan ada kalanya dipanggil sebagai bida’ah.

Bida’ah bermaksud suatu perkara yang tidak dibuat oleh para nabi dan Rasulullah s.a.w dan ia dibuat-buat oleh umat islam selepas kewafatan para nabi dan Rasulullah s.a.w,

Dari Ummul Mukminin; ibu kepada Abdullah; Aisyah binti Abu Bakar, juga isteri Rasulullah s.aw melaporkan bahawa Rasulullah s.a.w berkata “Sesiapa yang memperkenalkan perkara-perkara baru  baru dalam hal-ehwal ibadah ,perkara tersebut ditolak.

(Hadis Direkodkan oleh Bukhari dan Muslim)

Ini bermakna sesiapa yang suka-suka menambah perkara-perkara baru dalam hal ehwal ibadah akan ditolak dan tidak dikira pahalanya dan ada dalam rekod Muslim, Rasulullah s.a.w  yang bermaksud

“Sesiapa yang melakukan  sesuatu amalan dalam agama yang tidak pernah dilakukan oleh kami,maka amalan itu tidak akan diterima oleh Allah s.w.t”.

Antara tip-tip hadis yang boleh kita mengetahui ialah;-

1.Pastikan setiap amalan yang kita lakukan tidak bercanggah dengan hukum Allah, bermaksud kita sebagai sebagai umat islam hendaklan menyemak semula amal ibadah, dan amal jariah kita supaya ia tidak bercanggah dengan hukum Allah s.w.t

2.Beramal berdasarkan ilmu yang sahih melalui pengajian dengan guru-guru yang mursyid, sebab itu di Negeri Selangor mana-mana penceramah yang ingin berceramah di mana-mana masjid di negeri selangor perlu mendapatkan tauliah mengajar kerana tujuan nya mengelakkan fahaman yang salah,mengelirukan dan ajaran-ajaran yang sesat, mana-mana penceramah yang tidak mempunyai tauliah boleh didenda.

3. Pastikan ibadah yang hendak dilakukan bersumberkan Al-Quran dan sunnah Rasulullah s.a.w. Ibadah yang tidak bersumberkan Al-Quran dan sunnah Rasulullah s.a.w adalah bidaah dan tidak diterima oleh Allah s.w.t walaupun kita melakukan niat yang baik.

4.Islam yang dibawa oleh Rasulullah s.a.w sudah sempurna. Oleh itu ikutlah segala petunjuk yang diterangkan oleh beliau dan jangan kita memandai-mandai dalam urusan agama. sebab itu ramai umat islam khususnya kaum melayu suka mencampur adukkan adat melayu dan agama islam dalam kehidupan seharian… ini boleh terjadinya bidaah.

Itu sahaja penulis sampaikan kepada pembaca-pembaca blog, Insyallah ada masa kita bersua lagi..

SEKIAN ASSALAMUALAIKUM WBT

 

Tiada ulasan: