IKLAN TAJAAN

November 05, 2011

Cinta Menurut Hassan al-Banna

Cinta Menurut Hassan al-Banna

klik tuk besarkan
klik utk besarkan
Assalamualaikum wbt.
Akhirnya saya tergerak hati untuk mengupdate blog setelah sekian lama dibiarkan usang. Sepatutnya di awal bulan 5 lagi saya sambung menulis di blog, tetapi hambatan masa dan kesibukan menyelesaikan persyaratan tesis master ( penulisan jurnal, presentation dll..on going lagi tak selesai lagi ) menyebabkan niat update terbantut. 'Asif.
Kali ni saya nak berbicara tentang cinta. Semua orang kat dunia ni bercerita tentang cinta kat mana-mana and tiap masa ada je update tentang cinta. Tapi semua tu tak menarik perhatian saya. Saya terbaca dalam "Detik-Detik Hidupku Hassan al-Banna" halaman 40 : 
‘Imam Hassan Al-Banna menyampaikan ceramah mengenai al-Quran pada
setiap hari Rabu di kawasan ‘Al Hilmiyah’. Pernah seorang pemuda mengemukakan
satu soalan yang menarik,
 "Adakah bercinta itu halal atau haram?"
Hassan Al-Banna tersenyum lama dan kemudian menjawab:
 "Cinta yang halal itu halal dan cinta yang haram itu haram."


Saya pun tersenyum juga membaca jawapan al-Banna ini =) Jawapan yang genius sekali.

Indah kan bila banyak kata-kata indah dan janji manis dipendamkan dan disimpan elok-elok untuk diluahkan kepada yang berhak yang sudah sah menjadi milikmu. :) 
Kita selalu bermain kata, berjanji setia, tapi sayang diluah pada yang belum kita empunya. Bila terlalu banyak yang diluah, akhirnya kata-kata pun hilang kemanisannya untuk diluahkan untuk kali yang keseterusnya. Jadi, luah pada yang berhak. Bukan pada yang bukan hak. Simpan kata manismu untuk si dia yang kamu cinta :)
Baik, itu sahajalah dari saya kali ini, jumpa lagi jika saya dipanjangkan umur lagi.
3 Sya'ban 1432.
Rusydee.

Tiada ulasan: